25 юли 2015 г.

КРЕКЕРИ С ПАРМЕЗАН



Отново съм на тема "крекери" :)
От вашите публикации разбрах, че сте ги харесали.

Тези също ще ви харесат и ще "изпият" много бира.

Стават толкова бързо....

ПРОДУКТИ:

1 ч.ч  брашно , 150 г
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.ч. много ситно настърган пармезан
4 с.л. масло, стопено, 60 г
1/2 ч.ч течна сметана, или по 1/4 ч.ч. сметана и прясно мляко
прибавяйте я постепенно, за да получите желаното тесто




От всички продукти се омесва нелепнещо тесто.






Тестото се разточва на тънка кора и се прехвърля върху хартия.
Навийте го на точилката за по-лесно прехвърляне.
Нарязва се на малки правоъгълници.

Пекат се при 200 градуса за 10 минути :)

Наливате охладената бира :)

Наздраве!

18 юли 2015 г.

С ДЪХ НА МАРАКУЯ



Обожавам аромата на този страстен плод.
А и цветът му е толкова наситен....

Предлагам ви един кейк с различни вкусове и аромати,
които допълних по мое желание :)

Ще ви дам оригиналните продукти и ще ви пиша за
моите изменения :)






ПРОДУКТИ ЗА БЛАТА :

4 яйца на стайна температура
1/2 ч.ч. кокосово мляко

210 г брашно
300 г захар*
2 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. настъргана кора от лимон
200 г масло, меко
2 с.л. маково семе
ванилия


Смесват се заедно яйцата, кокосовото мляко и ванилията.
В купата на миксера се смесват брашното, бакпулвера,

захарта,лимоновата кора и бакпулвера.
Добавя се маслото постепенно и се разбива за около 2 минути.

Яйчената смес се добавя на два пъти и се разбива добре.
Накрая се добавя маковото семе.

Сместа се изсипва в тортена форма  с намазана хартия и набрашнена / 20-22 см/
Пече се до готовност / суха клечка в центъра/
Блатът се освобождава от формата и се оставя върху решетка да се охлади около час.









КРЕМ ОТ МАРАКУЯ :


1/3 ч.ч. сок от маракуя**
2 големи яйца
1 голям жълтък

1/4 ч.ч. мед
80 г масло
ванилия

Сокът се поставят на средна температура до завиране.
Яйцата се разбиват отделно и се добавя меда.
Сокът се добавя при непрекъснато бъркане към яйчената смес
И се вари до сгъстяване.
Бъркането е непрекъснато.
Сваля се от огъня и се добавя маслото до стопяване.
Кремът се покрива веднага с плътно допряно до повърхността, пластично фолио.
Оставя се да се охлади добре.

КРЕМ ЗА ПОКРИВАНЕ ***

110 г масло
240 г захар

240 г крема сирене
1/4 ч.ч сметана

1/4 ч/ч мед
ванилия


200 г боровинки, опция


Маслото и захарта се разбиват,
Добавя се крема сиренето и се разбива добре.
Добавят се и останалите продукти.

Аз пасирах боровинките със сметаната.






СГЛОБЯВАНЕ :

Блатът се разрязва на 3, но при мен се получиха само два блата.
Между тях се поставя крема с маракуя.
Отгоре се поставя другия крем.

Оставя се да се охлади...

Останалото си го знаете :)

Да ви е сладко!

* тази захар е много, но вие се съобразете  с вашия вкус.

**Имах 3  плодчета, купени от Лидл,
но естествено нямаше толкова сок и допълних с лимонов сок.

*** Тук всички мерки са променени според вкуса.
Захар и мед са много.
Сложиш само малко захар от посочената, почти 1/2, без мед.

Боровинките направиха много лек и приятен кремът, а и дадоха
допълнителен цвят на сладкиша :)

Орхидеята ми прави опит да цъфне :)
Красавица!

12 юли 2015 г.

ЕДИН ПРЕКРАСЕН СОС С ФЪСТЪЧЕНО МАСЛО




Купих си фъстъчено масло от производител :)
Много ми хареса, макар че знаете, че  и аз си правя сама.

Видях рецептата за този сос и нямах търпение да го направя!
Стана божествен!

ПРОДУКТИ:

4 с.л. фъстъчено масло
1 опаковка кокосово мляко, 400 мл
2 скилидки чесън, счукани
шипка лют червен пипер
2 с.л. сок от лайм, или лимон
сол

ч.пипер

Всички продукти се смесват в тендежера на котлона
и се хомогенизират добре.

Сервирах със свинско месо.
Добре подсушено, нарязано на хапки се овалва в брашно.
Запечатва се в тиган с малко масло и олио.
Изважда се.
Добавят се 100 мл бяло вино и рибен сос, или сос от стриди :)
Месото се овкусява със сол,кимион, черен пипер и прясна мента.
Готви се до готовност.

За гарнитура приготвих кускус със сушени кайсии!


Бялото вино е охладено.
А може би студена бира?
Изборът е ваш :)

Местото може да е пилешко, пуешко, телешко...

За любителите на такива комбинации, да ви е сладко!

8 юли 2015 г.

КРЕКЕРИ СЪС ЗЕХТИН




Обичам хрупкави неща :)

Опитвала съм различни рецепти за крекери, но тези станаха
много хубави и точно по мой вкус.
Тънки, с въздушни големи мехури, като хрупкавината се запазва
и след престояване.

ПРОДУКТИ :



250 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
125  мл вода

2 с.л  зехтин
сол





ПРИГОТВЯНЕ :

От продуктите се омесва  гладко тесто.
Увива  се в кърпа и се поставя за час в хладилник.
След изваждане се откъсват парченца с размер на орех и се разточват много тънко.
Намазват се със зехтин, поръсват се с едро смляна сол и по желание може да се поръсят
с любими ваши аромати - риган, розмарин...
Поставят се в тава, покрита с хартия за печене и се пекат при 2оо градуса с вентилатор-
5-7 минути.
След изваждане се намазват отново със зехтин.

Можете да ги  сервирате с някакъв дип, или с домат, сиренце....бяло вино, или бира :)
Аз ги сервирах с дип от патладжан, Patlican Sogurme  :)

Станаха чудесни и ви каня да похрупаме заедно :)
Да ви е сладко!

5 юли 2015 г.

ИДЕЯ ЗА ГАЛЕТ



Много често си променям рецептата в последния момент :)
И сега стана така - първо смятах да правя нещо солено с многолистно** тесто,
но после видях, че имам царевично брашно и реших да е

Следващият път ще е с многолистно* :)

За основа използвах идеята на Ина, но с намалени продукти.
За плънката  ще ви дам основните продукти, а количествата
този  галет.
ги оставям на ваш избор.





ПРОДУКТИ ЗА ОСНОВАТА

250 г пшенично брашно
75 г  царевично брашно

1 ч.л. суха мая
75 мл зетин
1оо мл хладка вода
1 ч.л. сол
От изброените продукти си омесвате тесто и го ставяте
за около час, без да чакате да удвои обема си.

ПЛЪНКА

патладжан
червени чушки

моцарела
домати

галета
пресен босилек




Нарязаният на кръгчета патладжан се поръсва със зехтин и
се изпича във фурната.
Чушките също се изпичат и заедно с босилека се смилат едро.

Тестото се разточва на кръг
Отгоре се посипва обилно с галета.
Върху нея се поставя пастата от червените чушки.
Върху нея в кръг се нареждат, редувайки се  като се затъпват
патладжанът, моцарелата и доматите.

Знаете, че при галет външните 2-3 см от тестото, когато е оформено
на кръг не се покриват с плънка.
След като сме я поставили, загръщаме тестото от тези 2-3 см върху плънката,
като малко го застъпваме / като плисета )/













Поставяме така оформеното 'произведение на изкуството" в предварително
нагрята до 180 градуса, фурна.
Изпичаме до готовност.

После следва моментът на изчакване, за да поизстине и нарязваме.

Чашите с бира вече са изпотени от студената пенлива течност!

Да ви е сладко и наздраве :)

Независимо от галетата, която сложих на дъното то малко се навлажни
от пастата с чушките.






* За това, ако го правя с многолистно тесто  първо бих сложила патладжана, върху всяко кръгче ще сложа от пастата с чушките и отгоре моцарелата :)

Оставям на вас решението!

**А от многолистното направих едно предястие, но може да се нахраните с него :
Нарязано манго, обезкостени череши, поръсени обилно и разбъркани с много ситно
настърган пармезан.

От тестото оформих квадрати, чиито краища отгоре подсилих с нарязани от тестото ленти.
В средата на квадрата сложих плодовата смес, отгоре отново обилно поставих синьо
сирене и пекох в силна фурна -200-220 градуса.

Нямам снимки, защото гостите ми нетърпеливо чакаха :)

Но ви давам идея ;)

2 юли 2015 г.

ЗА НАЙ-ВКУСНИЯ ШОКОЛАДОВ СЛАДОЛЕД



Това с шоколада е ясно.
Предпочитам десерти с него и винаги гледам да
го "вмъкна."

И без да го включвам където и да е, го обичам.

Предлагам ви един вълшебен, кремообразен сладолед
без яйца и машина.
И без разбъркване.

Направо си е мечта :)

ПРОДУКТИ:

1 опаковка сладко кондензирано мляко
3/4 ч.ч. прясно мляко
3/4 ч.ч. млечна сметана*
170 г шоколад
листа от прясна мента, опция**

1/4 ч.ч. /25 г /какао
2.с.л. прясно приготвено кафе, еспресо

5 ч.л. царевично нишесте

5 с.л. студена вода
щипка сол

ванилия


ПРИГОТВЯНЕ :

В тенджерка на среден огън се разбъркват до хомогенизиране кондензираното
мляко, прясното мляко и сметаната.
Изчаква се да стигне до завиране и се дърпа от огъня.
Добавят се начупения шоколад, какаото, кафето и щипката сол.
Хомогенизират се до пълно разтваряне на продуктите.

Царевичното нишесте се разтваря добре в студената вода и се добавя към сместа.
Връща се обратно на котлона и при  внимателно разбъркване и отделяне на сместа
от стените на съда, за да не прегори, се оставя за 8-10 минути, за да се сгъсти.

Сместа се оставя да се охлади, така че да може да се докосва спокойно с ръка
и се покрива плътно отгоре с прозрачно фолио, за да не хване коричка.
Така се оставя за една нощ в хладилник /аз го пропуснах това/

Във фризер се поставя съдинката, в която ще го съхранявате.
Аз изчаках да се охлади добре и го изсипах в студената форма.

*използвах опаковка млечна сметана от 200 г от Лидл.
**сложих няколко листенца прясна мента, която стоя през цялото време на обработка
и накрая пасирах сместа.

Получи се чудесен шоколадов сладолед с вкус на мента.
От групата на "една лъжичка и си там"

Удоволствието си струва, така че си го доставете :)

P.S  искам да споделя, че става много сладко :)
И това е по-близо до крем, а не познатия ни сладолед!
Така че можете да ползвате идеята за плънка на тарт!

About Me

Моята снимка
БУРГАС, Bulgaria
Обичам да експериментирам в готвенето. Да правя, на пръв поглед, странни съчетания от продукти. Ако това ти допада, или ти е интересно, заповядай! И да ти е сладко!

Етикети

"Павлова" (3) авокадо (3) агнешко (1) аранчини (1) арборио (1) арония (1) багети (1) бадеми (3) баклава (3) банани (3) баница (20) бекон (1) белтъци (6) бира (1) бисквитени кори за пай (1) БИСКВИТИ (1) бишкоти (1) боровинки (1) боровинков крем (1) брауни (4) бриош (8) броколи (3) бюрек (2) бял шоколад (1) бял шоколад торта (1) веган (1) Вегетариански (40) Великден (5) вино SO into FOOD (1) вишни (4) галет (5) Гинес (1) говеждо (1) гостуване (1) гратен (4) грах (4) гремола (1) гризини (1) грозде (1) гъби (6) десерт (121) десерт без брашно (8) десерт без изпичане (1) джинджифил (4) джолан (1) див ориз (1) дип (14) домати (2) домашна майонеза (1) домашни бисквити за чийзкейк (1) дроб (1) дюли (6) език (1) елда (1) желатин (1) заатар (5) закуска (13) зелен боб (2) зеленчуци (1) зехтин (1) зимнина през лятото (1) индийска (1) италианска кухня (1) кайма (10) канелони (1) карамелен крем (1) кардамон (1) картофи (5) карфиол (1) касис (1) кафяв ориз (1) кафяв ориз (3) кашкавал (1) кейк (9) кестени (1) киноа (8) кинори (1) кисело мляко (2) кифли (3) кифлички (6) киш (6) кладница (1) клафути (2) книга (1) козунак (11) кокосово мляко (6) Коледа (3) консервирани лимони (2) крекери (2) крем от кестени (1) крем сирене (9) крем шантили (1) круши (14) куркума (1) кускус (1) къри паста (1) кюфтета (1) лазаня (1) лапад (2) лапад питки (1) левурда (1) лешников нугат (1) леща (1) лимон (1) лимонада (1) лимонов крем (2) лозови сърми (1) Лондон (6) лук (1) магданоз (1) мак (3) малини (2) манго (7) маракуя (4) маринован чесън (1) мароканска кухня (1) мас (1) маскарпоне (3) маслен сос (1) маслини (1) МАСЛО (1) меко сирене (1) меласа от нар (2) мента (4) ментово мляко (1) многолистно спанак (1) многолистно тесто (5) моркови (6) моцарела (3) мус (1) мус от бял шоколад (1) мусака (1) мухамара (1) мъфини (1) награди (1) нар (4) нахут (8) некулинарно (26) Нова година (1) овесени ядки (1) омлет (2) орехи (1) ориз (2) оризово брашно (1) Павлова (1) пай (3) пармезан (5) парфе (1) пастет (2) патладжан (11) Персийска кухня (1) песто (10) петмез от цвекло (1) печен чесън (1) печени зеленчуци (1) печени червени чушки (2) печени чушки (1) печено какао (1) пиле (38) пилешки дроб (1) пилешко (1) пинса (1) питка (3) питки (10) пица (8) плодове (15) подарък (1) подправки (1) Портвайн (1) Порто (1) портокал (4) Португалия (2) порчини (1) пражка шунка (1) празници (6) праскови (2) предястия (2) пудинг (1) пуйка (1) пушена извара (1) пушена херинга (1) пъдпъдъчи яйца (1) пюре (1) резене (1) репички (1) риба тон (4) ризото (6) ризото кафяв ориз (1) рикота (2) рожден ден (1) Рождество (1) рукола (3) сайдер (1) салата (2) салати (6) свинско (13) семола (1) Силвена Роу (3) сини сливи (6) синьо сирене (1) сирена (7) сладкарски крем (1) сладко (5) сладко от сини сливи (1) сладолед (4) сливи (2) смес от сушени плодове за Коледа (2) сметана (3) солен кекс (1) солени крекери (2) соленки (2) сос (3) сос Алфредо (2) сос Морне (1) сос Морней (1) сос с мента (1) спагети (2) спанак (11) СПРЕД (1) стромболи (1) студена супа (1) сумак (1) супа (16) супа. кокосово мляко (1) сусамов тахан (5) сусамов тахан сливи (1) суфле (3) сушени домати (3) сушени плодове (2) сушени сини сливи (1) тарт (4) тахан (6) тахан халва (1) твърдо сирене (1) телешко (10) терин (2) тестени (43) тесто (2) тесто за пай (1) тесто с мая (1) тесто с бавно втасване (1) тиква (11) тиквички (17) торта (3) точени кори (1) трюфел (1) турска кухня (1) тутманик (2) тъмно пиво (1) фокача (1) фурми (1) фъстъчено масло (2) хляб (12) хумус (2) царевица (2) царевично брашно (2) Цветница (1) целина (1) целувки (1) чедар (1) чедър (2) червен боб (1) червена леща (1) червени чушки (2) червено вино (1) червено зеле (1) червено цвекло (4) череши (7) чийзкейк (15) чийзкейк без печене (2) чили (1) чътни (3) шипков мармалад (2) шкембе (1) шоколад (39) шоколад сушени сини сливи (1) шоколадов блат (2) шоколадов кейк без брашно със сироп (1) шоколадов мус (3) шоколадова глазура с крем сирене (1) юфка (1) юфка кори бюрек (1) ябълки (13) ябълки карамел десерт (1) ябълково пюре (1) ягоди (7) яйца (8) яйца щрудел (1) ястия с паста (5) dulce de leche (3) Frangipani (1) lemon curd (1) meancemeat (1) So into FOOD (1)

Популярни публикации